srijeda, 24. oktobar 2012.

Igor Vušurović: Bojim se da polako tonemo

Lično mislim da klubovi nijesu bili dobro koncipirani, poÅ¡to su uvijek zavisili od jednog čovjeka, a u takvim uslovima veoma je teÅ¡ko uspjeÅ¡no funkcionisati, naročito u vremenu finansijske krize koja traje – kaže VuÅ¡urović.



Igor Vusurovic 300x168 Igor Vušurović: Bojim se da polako tonemoRazgovarao:


Dragiša Vujošević



 Minulog vikenda i zvanično je krenula odbojkaška sezona, a „vrpcu su presjekle” odbojkašice. Predstojećeg, pridružiće im se odbojkaši, međutim, klupska odbojka, ne samo ove, nego i narednih godina moraće da se suoči sa brojnim problemima, prevashodno onim finansijske prirode. To će naročito biti izraženo kod muških klubova, kojih je sada aktivnih samo četiri (Budvanska rivijera, Budućnost, Mornar, Jedinstvo), pa će i aktivnosti Odbojkaškog saveza Crne Gore najvećim dijelom biti usmjerene ka reaktiviranju onih koji su, posljednjih godina, bar u takmičarskom smislu, počeli da se gase.


 Zlatni olimpijac iz Sidneja 2000, Igor Vušurović, sada u ulozi izvršnog direktora OSCG, svakako je pravi sagovornik za sve odbojkaške teme, pa i za aktuelni trenutak crnogorske odbojke. I njemu je, naravno, jasno da se problemi na klupskom nivou gomilaju i da je posljednji trenutak da se na tom planu naprave ozbiljniji pomaci. U protivnom, budućnost će, bar u muškoj odbojci, biti prilično sumorna.


 Dva kluba sa tradicijom


 - Za razliku od ženskih klubova, kojih je u Prvoj ligi devet i koji u ovim teÅ¡kim vremenima pronalaze model za preživljavanje, kod muÅ¡kih je situacija gotovo kritična, jer ih je trenutno aktivno samo četiri. Lično mislim da nijesu bili dobro koncipirani, poÅ¡to su uvijek zavisili od jednog čovjeka, a u takvim uslovima veoma je teÅ¡ko uspjeÅ¡no funkcionisati, naročito u vremenu finansijske krize koja traje – smatra VuÅ¡urović. – Bojim se da polako tonemo, i krajnji je trenutak da se neÅ¡to preduzme. Ali, to je neÅ¡to Å¡to spada u domen klupske politike u koju mi, kao Savez, ne možemo da zadiremo. Znam samo da je svima koji su se obraćali za bilo kakav vid pomoći, izlazio u susret u mjeri u kojoj je mogao. Å to se muÅ¡ke odbojke tiče imamo dva kluba (B. rivijera, Budućnost) koji su i tradicijom i prethodnim rezultatima sebe visoko pozicionirali, ali i Mornar koji iza sebe ima dugu dradiciju i rezultate rada koji su za ponos. Iz njegovih mlaÄ‘ih selekcija izraslo je niz odličnih igrača, poput Ćulafića, Dabovića, Minića, Ćaćića, Renovice, u novije vrijeme Medojević, Bojić i drugi, Å¡to govori o jakom stvaralačkom potencijalu u tom klubu. Ipak, i on je u problemima, a da ne govorimo o Jedinstvu, koje će ove sezone igrati ligu uz velike napore, iako ima odličnu dvoranu, time i osnovne uslove za rad.


Ima razloga za nadu


 


Kako oživjeti one koji su trenutno „zamrzli“ takmičarske aktivnosti?


 - Na sljedećoj sjednici PredsjedniÅ¡tva OSCG, koja će se održati uravo danas u Budvi, to će biti glavna tema. Vidjećemo kakav će biti plan revitalizacije i ozdravljenja crnogorske odbojke, ali je, u principu, glavni teret na klubovima, koji i u ovako teÅ¡kim vremenima moraju obezbijediti minimum finansijskih sredstava za funkcionisanje i takmičenje. Uz ove, koji će ove godine igrati ligu, imamo i Sutjesku koja ima dugu tradiciju, zatim Studentski centar, koji je posljednjih godina bio prepoznat po radu sa mlaÄ‘im kategorijama i napravio solidne rezultate u seniorskoj konkurenciji, meÄ‘utim, kada je to trebalo da valorizuje ostao je bez finansija i igrača. I Pljevlja su nekada bila jak centar, pa su nestala sa odbojkaÅ¡ke mape… Ima, dakle, razloga za nadu u bolje dane i Savez će, sigurno, u mjeri u kojoj može, pomoći da se pokrene odbojkaÅ¡ki zamajac.


Reprezentacija obećava



Muška reprezentacija je, čini se, mnogo svjetlija strana odbojkaške medalje?


 - Tu gotovo imamo apsurdnu situaciju, jer reprezentacija nije imala nikada bolji rezultat nego u posljednjim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, kada je bila blizu „baraža“. Ali, treba imati u vidu da u odbojci sistem takmičenja nije kao u ostalim sportovima i da se ne borimo za jedno od 16 mjesta, nego, za devet ili deset. Imali smo realnu šansu da se borimo za „baraž“ i malo je nedostajalo da u tome uspijemo. Da jesmo, mogli bi da gradimo ljepšu odbojkašku priču, međutim, siguran sam da imamo reprezentaciju koja, osim sa nekoliko prvih iz vrha evropske liste, sa svima može da igra uspješno.


 Na čemu gradite takvu tvrdnju?


 - To kažem iz razloga jer imamo korektora Ćulafića koji je igrao u Francuskoj, Koreji, sada je u Rusiji, zatim Milivojevića koji je potpuno sazrio i igra iskusno i pametno, zatim Marka Bojića, dojuče igrača poljskog šampiona Rešovije a sada rumunske Konstance, zatim libera Rašovića, sa dugogodišnjim reprezentativnim i iskustvom igranja u Ligi šampiona. Tu su i Šuljagić, koji je bio godinu u Francuskoj i dvije u Italiji, pa Marković koji je prošao mnogo evropskih liga i reprezentativnih akcija. I na klupi imamo momke, poput Đukića koji je sad u Kataru i Radunovića iz italijanske Ravene, koji mogu da odigraju. Imamo, dakle, kvalitet kojeg su ovi momci postali svjesni, kojeg sam i ja svjestan, i vjerovao sam da u ovim evropskim kvalifikacijama možemo da napravimo neki uspjeh. U perspektivi možemo da računamo na tehničara Rajka Strugara iz Vojvodine, zatim Babića i korektora Bojana Strugara iz Budućnosti, i još neke igrače iz mlađih reprezentativnih selekcija. To znači da ćemo i narednih godina moći kvalitetno da popunjavamo nacionalni tim. Međutim, da se ta nit ne bi prekinula, prvenstveno moramo oživjeti one klubove u kojima je rad zamro.


 Muška reprezentacija imaće i naredne godine bogat program?


 - Nacionalni tim će u 2013. učestvovati u kvalfikacijama za Svjetsko prvenstvo, a tu su i Univerzijada i Mediteranske igre. Imaće, dakle, dosta takmičarskih utakmica i za očekivati je napredak i u kvalitativnom i u rezultatskom smislu.


Teško do sponzora



Kako se Savez snalazi u finansijskoj krizi?


 - Ono sredstava što dobijemo raspodjelom iz budžeta, koristimo maksimalno racionalno. Na današnji dan dugujemo onoliko koliko bi trebali da dobijemo, međutim, kresanjem budžetskih stavki i mi smo u posljednje dvije godine dobijali manje. Volio bih da se varam, ali bojim se da će se takav trend nastaviti, pa ćemo morati da budemo vrlo rigorozni i selektivni što se tiče prijavljivanja reprezentitivnih selekcija za takmičenja u narednoj godini. U prethodnom periodu imali smo značajnu pomoć Crnogorskog olimpijskog komiteta i Luke Bar, koja nam je mnogo pomogla što se tiče priprema muške reprezentacije u Baru. Tu je i Akva monta i još par firmi koje su se trudile da nam izađu u susret i pomognu. Telenor nam je ove godine pokrio troškove završnice Kup takmičenja, nadam se da će i sljedeće, a to je sve olakšanje klubovima. U suštini, kuburimo kao i većina saveza, jer je vrlo teško naći sponzora. Skoro svi su „osuđeni“ da kucaju na vrata pet-šest kompanija pa, nažalost, teško možemo da dođemo do objektivno nedostajućih sredstava.


Teško i u Evropi


 Arenin sagovornik podsjeća da finansijski problemi drmaju i mnoge poznate evropske klubove.


 - Gotovo svugdje su problemi. Eto, recimo, Poatje, proÅ¡logodiÅ¡nji Å¡ampion, a ovogodiÅ¡nji viceÅ¡ampion Francuske, klub sa velikom istorijom, praktično je bankrotirao i preseljen je u nekoliko rangova niže takmičenje. Dugo godina zataÅ¡kavali su teÅ¡ku finansijsku situaciju, ostali bez sponzora i viÅ¡e nijesu imali kud. Država, iako socijalno i sportski sreÄ‘ena, i koja se vodi nekim kubertenovskim principima, nije imala razumijevanja, niti je bila spremna da oprosti dugove. I, umjesto u Evropi, Poatje je zavÅ¡io u nižerazrednom takmičenju – podsjeća VuÅ¡urović. – Na odbojkaÅ¡koj mapi viÅ¡e nema ni Sislija iz Treviza. To je proÅ¡le godine bio Beluno, a sada ni njega nema. Italijani su doÅ¡li u situaciju da ove godine nema ispadanja iz lige, a tri proÅ¡logodiÅ¡nja prvoligaÅ¡a odustala su od takmičenja i liga je popunjena iz A2 lige. A, i oni koji su uÅ¡li iz B u A2, ne igraju. Finansijska kriza odrazila se i u Belgiji, i u Njemačkoj, u kojoj su se dva ili tri kluba ugasila zbog dugovanja, a slično je u većini evropskih zemalja. Trenutno, jedino u Turskoji i Rusiji mogu i da plate igrače i da imaju kvalitetne ekipe. Kriza je u čitavoj Evropi, pa se ne treba čuditi Å¡to je i kod nas.



BOX


N: Kadetsko EP 2013


 OSCG će, zajedno sa OdbojkaÅ¡kim savezom Srbije, naredne godine biti domaćin Evropskog prvenstva za kadetkinje. Jedna od dvije grupe odigraće se u Baru, a u gradu pod Rumijom održaće se i zavrÅ¡nica – polufinalni i mečevi za medalje.


 - UspjeÅ¡na saradnja sa Evropskom odbojkaÅ¡kom konfederacijom krunisana je dobijanjem zavrÅ¡nice EP za kadetkinje 2013. To je troÅ¡ak koji ćemo, nadam se, moći da pokrijemo donacijom koju očekujemo od CEV-a i joÅ¡ par sponzorstava, a to takmičenje iskoristićemo za promociju odbojke i zemalja učesnica. PokuÅ¡aćemo da ostvarimo saradnju sa ambasadama i probati da napravimo Å¡iru priču oko toga – kaže VuÅ¡urović. – Kadetsko EP u Baru biće veliki impuls, ne samo za djevojke koje igraju u reprezentaciji, nego i ostalima koje se bave ovim sportom i koje će doći da ga gledaju. Imamo prilično iskustva, jer smo uspjeÅ¡no organizovali turnire evropskih kvalifikacija za seniore, zatim juniore i kadetkinje i ne sumnjam da će sve proteći u najboljem redu. Ostvarili smo dobru komunikaciju sa CEV-om, sa potpredsjednicima Boričićem i Hronekom, i uvijek kada neÅ¡to organizujemo spremni su da pomognu. Kod svjetske federacije (FVIB) proÅ¡ao nam je projekat za razvoj odbojke u Å¡kolama. Dobićemo lopte i rekvizite za treninge, koje ćemo podijeliti Å¡kolama, pa bi i to trebao da bude jedan od vidova popularizacije ovog sporta.




Igor Vušurović: Bojim se da polako tonemo

Нема коментара:

Постави коментар