četvrtak, 25. oktobar 2012.

Neobično književno veče na Cetinju: Krik mašte u Matici crnogorskoj

CETINJE – Zbirka poezije „Krik mašte” autora Aleksandra Gavranića predstavljena je u srijedu veče u prostorijama Matice crnogorske na Cetinju.


matica vece 300x168 Neobično književno veče na Cetinju: Krik mašte u Matici crnogorskojU neobičnoj atmosferi prigušenog svijetla sa lišćem po podu  Aleksandru Gavraniću su „društvo pravili“Tin Ujević i Vito Nikolić, odnosno glumci Aleksandar Radulović i Emir Ćatović koji su tokom promocije knjige igrali likove slavnih pjesnika.


- Na ovaj način ostvario sam srednjoÅ¡kolski san – da imam književno veče sa Tinom Ujevićem i Vitom Nikolićem – kazao je Gavranić.


Upečatljivo


Gavranić, igrajući  sebe, a Radulović i Ćatović u ulogama Ujevića i Nikolića, osim proze koja je očigledno bila zamišljena kao dijalog sa publikom, govorili su i veliki dio stihova iz nevelike ali izuzetno upečatljive i većim dijelom autobiografske Gavranićeve zbirke „Krik mašte”.


„Heterostrofičnost kao oblik sastavljanja strofa nejednakih dužina i polimetrija koja se ogleda u nizanju stihova  različitog metra, primarni su metodi koji se upotrebljavaju u poeziji mladog svestranog umjetnika Aleksandra  Gavranića- zapisala je mr Olga Vojičić-Komatina u predgovoru koji prati prvu zbirku poezije ovog, na prvom mjestu, glumca.


„Ikonički znak, inače najzastupljeniji u ovoj poeziji umnogome asocira na vizuelnu poeziju nastalu na naÅ¡em prostoru dvadesetih godina proÅ¡log vijeka. Dominacija slike vraća riječi konkretno značenje i čini da svaka riječ – slika bude jednako važna”- zapisala je dalje Vojičić-Komatina.


Posvećeno ljepoti


Aleksandar Gavranić rođen je 1988. godine u Podgorici, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Student je Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju.


Knjiga poezije „Krik mašte” je njegova prva knjiga i predstavlja izbor pjesama nastalih između njegove 18. i 21. godine. Kako sam autor reče: „Ova knjiga je posvećena ljepoti“.


J. Đ.



Neobično književno veče na Cetinju: Krik mašte u Matici crnogorskoj

Нема коментара:

Постави коментар