srijeda, 24. oktobar 2012.

Odbornici odredili da Dan Gradske opštine Golubovci bude 8. februar

Istaknuto je da je to dan sjećanja na oslobođenje od osmanske imperije 1879. godine i pripajanje Zete Knjaževini Crnoj Gori


Odbornici Skupštine Gradske opštine Golubovci odlučili su jednoglasno na jučerašnoj sjednici da 8. februar bude Dan Golubovaca, dan sjećanja na oslobođenje od osmanske imperije 1879. godine i pripajanje Zete Knjaževini Crnoj Gori.


Skupstina Golubovci 24 10 2012 Stefan Labovic 9 Odbornici odredili da Dan Gradske opštine Golubovci bude 8. februar


Na sjednici je odlučeno i da se Dan Golubovaca obilježava održavanjem svečane sjednice Skupštine i dodjeljivanjem nagrada pravnim i fizičkim licima za značajna ostvarenja u oblasti proizvodnje, nauke, kulture, sporta i za životno djelo. Godišnje će se dodjeljivati najviše tri nagrade koje se sastoje od plakete i 500 eura.


Monografija o Zeti


Predsjednik Komisije Jovan Kavarić, koja je analizom istorijskih činjenica i događaja ustanovila da se proslavlja ovaj dan, istakao je da su „raspolagali sa malo izvornih podataka o ovom kraju, naročito prije Drugog svjetskog rata“ predloživši da se izradi monografija o Zeti.


- Pribavljalji smo podatke iz istorijskih arhiva na Cetinju i Podgorici i doÅ¡li do zaključka da je ovaj datum svijetli dan za ovo područje – kazao je Kavarić.


Istoričar Živko Andrijašević je istakao da će taj datum ukazivati ne samo na administrativnu prošlost, već i slaviti: slobodu, nezavisnost i čuvanje identiteta.


- Bez obzira na idejnu pripadnost graÄ‘ana Zete, ovaj datum je važan jer obilježava pad osmanske vlasti i ponovno pripajanje Crnoj Gori – kazao je AndrijaÅ¡ević.


Iako je u opticaju bilo nekoliko datuma, predsjednik Gradske opštine Dušan Radonjić je dodao da je ovaj bio i u simboličkom i činjeničnom smislu najprikladniji.


- Treba istaći zalaganje odbornika PZP-a Aleksandra Kojičića koji je predložio da se ustanovi reprezentativni datum. Pa eto, sljedeće godine i mi ćemo na svečanoj sjednici nagraditi ljude za sve Å¡to su uradili za Golubovce – rekao je Radonjić, ističući da bi datum mogao i da posluži i za dan „punopravne opÅ¡tine Zete“.


Nagrade


Dan Golubovaca obilježavaće se održavanjem svečane sjednice Skupštine i dodjeljivanjem nagrada pravnim i fizičkim licima za značajna ostvarenja u oblasti proizvodnje, nauke, kulture, sporta. Godišnje će se dodjeljivati najviše tri nagrade.


Odbornik Kojičić je priložio amandmane na prijedlog da se najviše dodijele tri nagrade, smatrajući da to predsjedniku Radonjiću daje „diskreciono pravo da jedne godine dodijeli samo jednu ili dvije nagrade“. Radonjić je na odgovorio da se to ne može desiti jer u narednih pet godina ima dovoljno ljudi koji su zaslužili da budu nagrađeni.


- Bitno je da prepoznamo ljude koji su bili reprezenti duha, mentaliteta i slike Zete – istakao je Radonjić.


Ovaj amandan je odbijen, ali je jednoglasno prihvaćen drugi da se nagrade dijele i za životno djelo.


 Kandidate za nagradu 8. februar, Dan Gradske opštine Golubovci, mogu predložiti: građani, privredna društva, javne službe, nevladine organizacije i drugi subjekti. Sva obavještenja o pravu predlaganja kandidata objavljivaće se na sajtu Glavnog grada, preko javnog radio-difuznog servisa Radio Zeta i drugih medija najkasnije do 15. novembra godine za koju se ova nagrada dodjeljuje. Prijedlozi se dostavljaju u pisanoj formi, sa obrazloženjem i dokumentacijom na osnovu koje se može ocijeniti vrijednost ostvarenih rezultata, i to Žiriju najkasnije do 31.decembra godine za koju se ova nagrada dodjeljuje. Skupština Gradske opštine Golubovci imenuje žiri na godinu dana.


O radu predsjednika na sljedećoj sjednici

Na prijedlog predsjednika Gradske opštine Golubovci Dušana Radonjića, izvještaj o radu predsjednika i organa lokalne uprave za 2011. godinu razmatraće se na sljedećoj sjednici zbog toga što je, kako je rekao, izostavljen važan segment iz izvještaja.


Prijedlog Radonjića je usvojen  sa 12 za i šest uzdržanih.


A.S.




Odbornici odredili da Dan Gradske opštine Golubovci bude 8. februar

Нема коментара:

Постави коментар