srijeda, 24. oktobar 2012.

Završena vježba „Delfin 2012.“ (FOTO)

Uručenjem sertifikata roniocima Mornarice Crne Gore za uspješno savladane treninge sa američkim kolegama, ozvaničenjem donacije vrijedne 70.000 dolara i akrobatskim umjećem specijalno obučenog delfina, danas je na tivatskoj rivi okončana dvonedeljna vježba „Delfin 2012.“


00 igra delfina ZavrÅ¡ena vježba „Delfin 2012.“Tokom vježbe „Delfin 2012.“ petnarest ronilaca Mornarice Vojske Crne Gore uspjeÅ¡no je zavrÅ¡ilo program obuke sa mobilnom jedinicom Mornarice SAD za uklanjanje eksplozivnih naprava 1 (EODMU-1), a sertifikate im je uručila američka ambasadorka u Crnoj Gori, Sju Kej Braun.


„Najvažnije je da su crnogorski ronioci učestvovali u praktičnom ronjenju i da su zajedno sa naših 11 ronilaca imali priliku da u stvarnim okolnostima pronađu eksplozivne ostatke rata koje su delfini locirali u moru“, kazala je ambasadorka Braun. U nadi da će se gosti iz Amrike vratiti u Crnu Goru i ponoviti nezaboravno trening iskustvo, Braun je istakla da je Bokokotorski zaliv bio najbolja moguća lokacija za vježbu.


„Crna Gora je izuzetno lijepa zemlja, narod je jako gostoprimljiv i bilo je pravo zadovoljstvo održati vježbu ovdje“, istakla je Sju Kej Braun, koja je ispred stroja pripadnika američke i crnogorske mornarice uručila donaciju SAD, specijalnu opremu za podvodno deminiranje vrijednu 70.000 dolara, ronilačkom odredu Mornarice CG.


Ističući da su naši ronioci imali jedinstvenu priliku da uče od elitne američke jedinice, direktor vježbe, kapetan korvete Predrag Supić uputio je riječi zahvalnosti američkoj ambasadorki i vojnom atašeu SAD u Crnoj Gori pukovniku Brusu Marfiju. U ime pripadnika Mornarice CG, kolegama iz SAD- a i njihovoj ambasadorki zahvalio se  poručnik bojnog broda, Zoran Samardžić.


Ceremonijalnom zatvaranju vježbe „Delfin 2012.“ prisustvovali su i načelnik Generalštaba VCG, kontraadmiral Dragan Samardžić i komandant Mornarice, kapetan bojnog broda Darko Vuković.





Zainteresovani građani imali su priliku da na rivi, ispred školskog broda „Jadran“, pogledaju izložbu naoružanja i opreme mornaričkih snaga VCG, a potom i da uživaju u akrobatskom umijeću jednog od šest specijalno obučenih delfina, koji su bili dio vježbe, na kojoj su u svojstvu posmatrača bili pripadnici mornarica Slovenije i Hrvatske.


Nepun sat Tivćani su, bez obzira na godine starosti, uživali gledajući delfina, koji je poslušno pratio komande svojih trenera. Brojne piruete, igra sa loptom, silna salta od kojih je zastajao dah, a, na koncu, i aplaudriranje perajama za oproštaj, oduševili su veliki broj prisutnih na tivatskoj rivi.


Slavko Krstović 



Završena vježba „Delfin 2012.“ (FOTO)

Нема коментара:

Постави коментар