srijeda, 24. oktobar 2012.

Zlatna medalja za dimljeni pršut „Tažeksa”

HERCEG NOVI – „Bura”, novi brend meÄ‘u crnogorskim prÅ¡utama, hercegnovske firme Tažeks osvojio je na 6. Internacionalnom sajmu prÅ¡uta u Tinjanu (Istra) zlatnu medalju u kategoriji „dimljeni prÅ¡ut sa kožom”.


HN PRSUTA g 300x168 Zlatna medalja za dimljeni prÅ¡ut „Tažeksa”Sajam u Tinjanu je od 20. do 22. oktobra okupio oko 30 proizvoÄ‘ača prÅ¡uta iz Portugala, Å panije, Italije, Slovenije, Austrije, BiH, Francuske, Crne Gore i Hrvatske.


Tokom dva sajamska dana, Tinjan je posjetilo više od 25.000 ljubitelja ovog specijaliteta.


Na konferenciji za novinare koja je juče tim povodom održana u  Zelenici, direktor „Tažeksa“  Željko Tafra informisao je da su  medalje dodijeljene u tri kategorije: istarski pršut, dimljeni pršut sa kožom i nedimljeni pršut.


– U Istri se, baš kao i u Crnoj Gori, pršut doživljava i prepoznaje kao vrhunska ljepota. Istrani ga zovu  – vijulin, što će reći violina. On taj kraljevski status i zaslužuje ukusom, mirisom, bojom, tačnom mekoćom, odnosno svježinom. I premda su ti elementi vrlo istančani, sladokusci ih uvijek precizno prepoznaju.


- PrÅ¡ut „Bura“ rezultat je unaprijeÄ‘ene tradicionalne tehnologije pripreme prÅ¡uta razvijane vjekovima. Pažljivo odabrani i obraÄ‘eni svinjski but, organskog porijekla, soli se krupnom solju iz Jadrana i nakon toga lagano suÅ¡i na dimu od suve bukovine, bez kore. PrÅ¡ut Bura suÅ¡i se na TreÅ¡njevu. Izložen je stalnom strujanju planinskog vazduha sa vrhova – Vojnik (1.940 m) i Pusti lisac (1.475 m), uz povremene nalete primorskih vjetrova koji prelaze vrhove Orjena (1894 m). Novina u procesu proizvodnje prÅ¡uta „Bura“ je konačno dozrijevanje u podrumima ispod nivoa mora. To je ovom prÅ¡utu dalo izuzetnu boju, fantastičnu aromu i ukus i pravu mjeru vlage koja mu obezbjeÄ‘uje istančanu, prepoznatljivu strukturu – objasnio je Tafra.


Novo u ponudi ovog preduzeća je i proizvodnja kuvanog pršuta koji se, priprema prema tradicionalnoj bokeškoj recepturi, u crnom vinu sorte Vranac i u organskoj slami. Ove godine „Tažeks“ je proizveo 6.000 komada pršuta, a za narednu planira povećanje proizvodnje. „Buru“ je u ovom trenutku moguće kupiti  samo u trgovinama „Tažeksa“, a u planu je pakovanje rezanog pršuta i izvoz.


D.I.



Zlatna medalja za dimljeni pršut „Tažeksa”

Нема коментара:

Постави коментар