srijeda, 24. oktobar 2012.

Crnogorski simfonijski orkestar: Drugačiji koncept za novu sezonu

Ono što je obilježilo, ne samo koncert, nego i našu prvu probu u ovoj sezoni je nešto drugačiji pristup poslu i to je upravo ono što smo očekivali od novog dirigenta – kazao direktor Muzičkog centra Crne Gore Žarko Mirković


PODGORICA – Crnogorski simfonijski orkestar otvorio je u utorak veče na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozoriÅ¡ta Å¡estu koncertnu sezonu. Orkestrom je dirigovao Grigorij Krasko, koji je na čelo ansambla doÅ¡ao tokom ljeta, a gost prvog koncerta sezone bio je jedan od najboljih poljskih pijanista Rafael Lustčevski, počasni profesor na Nacionalnom univerzitetu u Kostariki.


cso 10 12 107 Crnogorski simfonijski orkestar: Drugačiji koncept za novu sezonu


Publika je bila u prilici da čuje Uvertiru za operu Ifigenija u Aulidi Kristofa Vilibalda Gluka, Koncet za klavir i orkestar br. 1 u e-molu, op 11 Federika Šopena i Simfoniju br. 6 u c-duru Franca Šuberta. Solističku dionicu u Šopenovu koncertu izvodio je Lustčevski.


Novi pristup


- Ono Å¡to je obilježilo, ne samo večeraÅ¡nji koncert, nego i naÅ¡u prvu probu u ovoj sezoni je neÅ¡to drugačiji pristup poslu i to je upravo ono Å¡to smo očekivali od novog dirigenta. ÄŒini mi se da smo za ova dva mjeseca uspjeli dobro da amalgamiÅ¡emo naÅ¡ ansambl i da sve ono Å¡to je u toku nekolike prethodne sezone stvoreno izdignemo na veći nivo – drugačijom koncepcijom i disciplinovanijim pristupom poslu. ÄŒini mi se da se to čulo večeras i da je jako dobro zvučalo – istakao je direktor Muzičkog centra Crne Gore Žarko Mirković.


S obzirom da je došlo do promjena i u sastavu orkestra, Mirković ističe da je orkestar živ organizam.


- Ljudi dolaze i odlaze u skladu sa potrebama i onim Å¡to mogu ili ne mogu da pruže. Jezgro orkestra je „staro“ i nadam se da će tako ostati. Staro po nekom iskustvu, a mlado po godinama Å¡to ističu svi, pa i gosti, uključujući i pijanistu koji je nastupio večeras. NaÅ¡a vrata su otvorena u onoj mjeri u kojoj država dopuÅ¡ta zapoÅ¡ljavanje novih članova. Orkestar nije kompletan, a proces kompletiranja će trajati sigurno joÅ¡ nekoliko godina. Mi računamo na mlade ljude koje možemo naći ovdje. Kad ih ne možemo naći moramo ih pozivati sa strane na duže i kraće, ali crnogorski muzičari su ono Å¡to nam je od početka bila trajna orijentacija i cilj – kazao je Mirković.


Pedagoško iskustvo


Žarko Mirković je istakao da je prethodni dirigent CSO Aleksej Šatski dao sve od sebe, odradio posao na najbolji mogući način postigavši veoma dobre rezultate.


- Grigorij Krasko ima 39 godina iskustva sa jednim od najboljih svjetskih orkestara i najboljim dirigentima. On gaji drugačiji pristup muzici, što zbog životnog doba što zbog iskustva. Njegovo pedagoško iskustvo je ono što treba našem orkestru i to je bio jedan od veoma ubjedljivih razloga zašto smo se odlučili za njega – saopštio je Mirković.


Nakon koncerta, dirigent Grigorij Krasko je kratko prokomentarisao da je koncert protekao jako dobro, te da nakon dva mjeseca teškog rada osjeća napredak. Koncert je organizovan u saradnji sa Ambasadom Republike Poljske u Podgorici. Naredni koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra zakazan je za 13. novembar kada će kao solista nastupiti makedonski pijanista Simon Trpčeski. 


Iščekujući dvoranu


Kada je u pitanju završetak nove koncertne sale Muzičkog centra Mirković kaže da se će zbog nedostatka novca igradnja dvorane morati da sačeka neku bolju situaciju.


- Nadamo se da ovako neće biti narednih godina jer nam je ta dvorana potrebna. Na koncertu u Sankt Peterburgu u jednoj od najboljih sala pod nazivom „Glinka“ i u Ankari u „Bakanligi Å¡ura Salonu“ koje imaju odličnu akustiku Crnogorski simfonijski orkestar se nije mogao prepoznati. Ovdje radimo najbolje Å¡to možemo u uslovima koji nisu najbolji, ali to je realnost – istakao je Mirković.


A. Đ. 




Crnogorski simfonijski orkestar: Drugačiji koncept za novu sezonu

Нема коментара:

Постави коментар