četvrtak, 25. oktobar 2012.

PCG usvojila platformu za pregovore sa opozicijom u Nikšiću

PODGORICA – Glavni odbor Pozitivne Crne Gore jednoglasno je u četvrtak usvojio platformu za pregovore sa opozicijom u Nikšiću, čiji je prvi princip depolitizacija i departizacija svih organa lokalne uprave.


Darko Pajovic u 300x217 PCG usvojila platformu za pregovore sa opozicijom u NikšićuPredsjednik Pozitivne Crne Gore Darko Pajović najavio je na pres konferenciji da će već danas pozvati Demokratski front i SNP, da im na odvojenim sastancima predstavi sadržaj platforme, ali će pozvati i koaliciju DPS-SDP, i to drugim povodom – da im kaže da sa njima neće pregovarati.


- Ukoliko smo svi konstatovali da je rezultat izbora početak kraja jednopartijske vladavine u posljedjnje 23 godine, onda smo sasvim sigurni da je ovaj korak neophodan za potpuni kraj jednoparetijeske vladavine u Crnoj Gori. Ovim se pokazuje puna politička ozbiljnost, dosljednost i doraslost poslu koj smo shvatili ozbiljno – kazao je Pajović.


On je istakao da je optimista da će biti dovoljno “realnosti i političkog pragmatizma” da opozicija prihvati principi Pozitivne.


- U slučaju neprihvatanja, daćemo sve od sebe da nađemo neki od modaliteta, ali principi su osnov za pregovore – dodao je Pajović.


On je saopštio deset principa, među kojima su uspostavljanje nezavisnih i profesionalnih organa lokalne uprave, uvođenje principa odgovornosti u svim organima na lokalnom nivou, eliminisanje svih vidova korupcije i organizovanog kriminala u organima lokalne uprave i javnim preduzećima, kao i sprovođenje nezavisne revizije dosadašnjeg poslovanja tih organa i povećanje transparentnosti upravljanja javnim finansijama.


- Osnovni principi u platformi su isključivanje revanšizma u organima lokalne uprave, u odnosu na svoje političke konkurente, i izgradnja sistema koji je otvoren za sve koji mogu da doprinesu razvoju grada bez obzira na partijsku pripadnost ili političku profilaciju, poštovanje, zaštita i afirmisanje građanskog koncepta djelovanja u organima lokalne uprave, bez diskriminacije na osnovu nacionalne, etničke, vjerske ili druge pripadnosti. Tražimo poštovanje nezavisnosti i suverenosti Crne Gore, kao i rezultata referenduma o nezavisnosti kao jasnog i nedvosmislenog opredjeljenja građana Crne Gore, zatim isticanje i poštovanje državnih simbola kako je predviđeno Ustavom, a utvrđeno Zakonom o državnim simbolima (zastava, grb, himna). Ovo ne isključuje da opozicione stranke mogu legitimno imati svoja programska opredjeljenja o simbolima, ali skladno legalističkoj pretpostavci, zahtjeva se poštovanje postojećih simbola u punoj mjeri – saopštio je Pajović.


Prema njegovim riječima, princip koji će biti prezentovan opoziciji je i omogućavanje konstruktivnog dijaloga sa građanima o nastavku evroatlantskih integracija Crne Gore. Pajović je istakao da, “polazeći od toga da je većina građana u Nikšiću glasala za to da se smijeni vlast, i cijeneći da su principi koje sam saopštio prihvatljivi većini građana Crne Gore, to je bio osnovni razlog zbog kojeg su ih ponudili”.


- Potpuno razumijemo da se radi o teškom i bolnom trenutku koji će morati da iskažu stranke sa određenom političkom prošlošću, ali kada su u pitanju ovi politički principi, nemamo dilemu. Ovo znači pruženu ruku koja treba da rezultira dobrim za sve građane Nikšića, a prije svega dobrim za one kojima nudimo ove principe, za državu i za to da se okrene potpuno nova stranica u istoriji Crne gore – kazao je Pajović.


Prema njegovim riječima, principi iz platforme su “osim što predstavljaju legalistički pristup, znače i evropske i civilizacijske stavove, jer nijedna od stavki nije neprepoznata od međunarodne zajednice i ukupne javnosti”.  On je kazao da će u pregovaračkom timu u Nikšiću biti Mladen Bojanić, Nikola Koćalo i Vera Miljanić.


Za formiranje vlasti u Nikšiću, važan i stav o Kosovu


- Naši principi su, kada je od značaja za razvoj Opštine Nikšić, saradnja sa zvaničnim vlastima Kosova, odnosno njihovim lokalnim upravama, distanciranje od javno iskazanog stava o organizovanju referenduma o preispitivanju odluke države Crne Gore o priznanju Kosova, kao i jasan otklon od političke prošlosti i politike Slobodana Miloševića, osuda svih zločina na prostoru bivše Jugoslavije, sa posebnom osudom genocida u Srebrenici i poštovanje odluka Haškog tribunala – rekao je Darko Pajović.


Na pitanje na koji način izbori u Nikšiću imaju veze sa Kosovom i Slobodanom Miloševićem, on je odgovorio da su se u kampanji iz DF čuli dijametralno suprotni stavovi o Kosovu, te da zbog toga oni ne mogu da “lociraju jasnu politiku DF o tome”.


- Želimo da znamo njihov stav. Ako ćemo da sarađujemo, ne želimo da dolazimo u situacije koje su već viđene, recimo da delegaciju iz neke opštine na Kosovu koja je pozvana u Nikšić, primi delegacija Pozitivne, a neko drugi organizuje pres. Osim toga, ne želimo da nosimo na leđima bilo čije breme. Odluke koje su donošene u proškosti nijesu bile dobre za građane Crne Gore i neophodna je distanca od njih. Ako je to mogao da uradi aktuelni premijer Srbije, a pripadao je toj politici, ne vidim razlog da to ne urade i stranke u Crnoj Gori. Možda se ne radi o principu za lokalni nivo, ali se radi o potrebi da nova stranka koja nema breme političke prošlosti, ne želi da sarađuje sa onima koji smatraju da je politika Slobodana Miloševića bila ispravna – dodao je Pajović.


Nećemo pregovarati sa DPS-om


- Pregovora sa DPS-om niti je bilo, niti će biti. Naše čvrsto uvjerenje je da su građani jasno iskazalai želju na izborima i oni ne mogu biti vlast. Pod tim podrazumijevamo bilo kakvu podršku nama, manjinskoj vladi ili mogućnost da mi nekome iz dosadašnje vladajuće garniture pomognemo – kazao je Darko Pajović.


- Svjesni smo da ovako izgovorene riječi sužavaju nemogućnost da na bazi naših principa postignemo dogovor sa opozicijom. Za nas političke trgovine nema – dodao je on.


I. K.



PCG usvojila platformu za pregovore sa opozicijom u Nikšiću

Нема коментара:

Постави коментар