srijeda, 24. oktobar 2012.

Park Ujedinjenih nacija otvoren na Cetinju

CETINJE – Park Ujedinjenih nacija svečano je otvoren u srijedu na dan Svjetske organizacije na Cetinju sadnjom 67 stabala koja simbolizuju godine postojanja UN.


Dan Ujedinjenih nacija 2410 2012 Dragan Mijatovic 003 Park Ujedinjenih nacija otvoren na Cetinju


Svečanosti koju su organozovali Ministarstvo vansjkih poslova i evropskih integracija, Prijestonica Cetinja i Sistem UN u Crnoj Gori, prisustvovale su brojne ličnosti iz političkog, javnog i kulturnog života, te predstavnici diplomatskog kora i medija.


Crnogorski šef diplomatije Nebojša Kaluđerović je na svečanom prijemu upriličenom, nakon otvaranja parka, u Vladinom domu, kazao da Crna Gora „ostaje posvećena afirmaciji principa i načela UN“.


- Kvalitetna saradnja i kontinuirana podrÅ¡ka sistema UN demokratizaciji i razvoju Crne Gore i uspjeh u implementaciji brojnih projekata, svjedoče o snažnom partnerstvu koje su izgradili Vlada Crne Gore i Ujedinjene nacije… Crna Gora ostaje trajno posvećena multilateralizmu i afirmaciji principa i načela Ujedinjenih nacija. Mir i stabilnost, zaÅ¡tita i poÅ¡tovanje ljudskih prava i sloboda i održivi razvoj prioriteti su budućeg rada. UbijeÄ‘eni smo da će Crna Gora, 12. novembra, dobiti podrÅ¡ku Generalne skupÅ¡tine UN i postati član Savjeta za ljudska prava. To će biti joÅ¡ jedno priznanje za naÅ¡e zajedničke rezultate i spremnost da doprinosimo poÅ¡tovanju ljudskih prava i sloboda ne samo u svojim granicama, već i globalno – kazao je ministar KaluÄ‘erović.


O partnerstvu između UN i Crne Gore „koje se razvija više od dvije decenije“, govorio je i stalni koordinator te institucije u Crnoj Gori Rastislav Vrbenski, zaključivši da je otvaranjem parka „krunisano korisno partnerstvo UN i crnogorskog naroda“.


Crnogorski šef diplomatije i koordinator UN podsjetili su i na nedavnu posjetu generalnog sekretara UN Ban Ki-muna našoj zemlji. Po ocjeni našeg ministra posjeta je „dodatno podstakla i učvrstila međusobno povjerenje i produbila planove za intenziviranje saradnje shodno nacionalnim prioritetima i globalnoj misiji UN“. Vrbenksi je, s druge strane, podsjetio na riječi generalnog sekretara, da je „Crna Gora propoznata po izuzetno uspješnoj primjeni koncepta Djelujući kao jedan“


Ministar Kaluđerović je poručio i da „podrška programa i fondova UN ostvarivanju milenijumskih i, nakon 2015. godine, globalnih ciljeva održivog razvoja ostaje, u jednakoj mjeri, ključ našeg zajedničkog uspjeha i osnova na kojoj ćemo nastaviti da produbljujemo saradnju i odnose na dobrobit svakog građanina“.


-  Definisani programi saradnje do 2016. godine i primjena integrisanog modela Djelujući kao jedan povećali su efikasnost i sposobnost prilagođavanja programskih aktivnosti potrebama Crne Gore u ključnim oblastima demokratskog upravljanja, socijalne inkluzije i održivog ekonomskog razvoja i zaštite životne sredine. Ojačani su postojeći i stvoreni novi mehanizmi za podršku pregovaračkom procesu na putu ka punopravnom članstvu Crne Gore u Evropskoj uniji, za koje vjerujemo da će značajno doprinositi bržem i efikasnijem savladavanju svih zadataka koji nas očekuju u narednoj ključnoj fazi reforme i transformacije crnogorskog društva – kazao je naš ministar čestitajući porodici UN 67 godina postojanja, uz zahvalnost na „snažnoj podršci tima UN razvoju i napretku Crne Gore“.


Bogdanović: Otvaranje parka je poziv na solidarnost

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović je, u pismu pročitanom na prijemu, čestitao Dan Ujedinjenih nacija, pri čemu je naglasio značaj i simboliku koja se ogleda u otvaranju Parka UN na Cetinju.


- Današnji čin predstavlja naš zajednički poziv na solidarnost u pravcu neumornog djelovanja na planu univerzalnih ciljeva za sve države svijeta i našu namjeru da ukažemo na značaj jedinstva, saradnje, složnosti i dijaloga u pravcu izgradnje bolje budućnosti u globalnim okvirima. Otud je i ovaj skup prilika da se još jednom podsjetimo značaja djelovanja Ujedinjenih nacija, ali i učešća Crne Gore u njihovom radu – navedeno je u obraćanju gradonačelnika Bogdanovića.


Ocijenio je da je Cetinje „istorijski centar iz kojeg su započete brojne priče“.


M.S. – J.Đ



Park Ujedinjenih nacija otvoren na Cetinju

Нема коментара:

Постави коментар