četvrtak, 25. oktobar 2012.

U Crnoj Gori nema opasne tune

Analiza uvezenih konzervi tune od proizvođača sa Filipina, Tajlanda i Vijetnama potvrdila da hrana odgovara propisima za bezbjednost hrane


tunjevina 300x225 U Crnoj Gori nema opasne tunePODGORICA – Na tržištu Crne Gore ne nalazi se tuna brendova Iska i Lara, sa datumom proizvodnje 3. 4. 2012. i datumom isteka 30. 4. 2015. godine, proizvedenih na Tajlandu, a koje su institucije u Hrvatskoj proglasile rizičnom po zdravlje – saopštili su juče iz Uprave za inspekcijske poslove.


Veterinarska uprava, kako se navodi u saopštenju, provjerila je sva izdata rješenja za uvoz konzervirane tunjevine u Crnu Goru u periodu od 1. aprila do 25. oktobra 2012. godine i potvrđuje da su u ovom periodu odobreni uvozi distributerima Bar cod, Stadion i Delhaize.


- Bar cod d.o.o. Podgorica – zemlja porijekla –Tajland, Stadion d.o.o. Podgorica – zemlja porijekla –Vijetnam  i Filipini, Delhaize d.o.o. Podgorica – zemlja porijekla –Vijetnam, Estonija, Poljska, Kina, Tajland, Danska,  Njemačka, Argentina, Kanada, Å panija, NorveÅ¡ka, Litvanija, Bugarska, SAD, MaÄ‘arska – navodi se u saopÅ¡tenju.


Inspekcija dodaje da su granični veterinarski inspektori naložili laboratorijsku provjeru tunjevine sa Filipina, Vijetnama  i Tajlanda, a laboratorijskim nalazima je potvrđeno da ovi proizvodi odgovaraju propisanim zahtjevima bezbjednosti hrane, uključujući i sadržaj histamina.


Preduzeće Stadion d.o.o, koje je uvoznik za Crnu Goru konzerviranog programa tunjevine Iska, potvrdilo je juče Pobjedi da prethodnih nekoliko godina nije uvozilo od spornog proizvođača S.P.A International Food Group Co.Ltd iz Tajlanda.


- PoÅ¡to se isti brend može proizvoditi bilo gdje, u ovom slučaju fokus pažnje treba da bude na samog proizvoÄ‘ača, a ne na zemlju porijekla ili naziv brenda – objaÅ¡njavaju iz Stadiona putem saopÅ¡tenja koje je potpisala direktorka Sektora za spoljnu trgovinu Snežana Terzić.


Iz kompanije navode da su prošle godine imali jednu pošiljku tunjevine proizvođača B.P.S. Intertrade Co. Ltd  sa Tajlanda, za koju je u Crnoj Gori uredno izvršena analiza.


 Iz Stadiona to potvrÄ‘uju i rezultatima analize koje su poslali redakciji, gdje u izvjeÅ¡taju Centra za ekotoksikoloÅ¡ka ispitivanja piÅ¡e da u uzorku tunjevine nema pesticida, metala… i drugih otrovnih materija, a da je sadržaj histamina u granicama maksimalno dozvoljene koncentracije.


Uvoznici o kontroli robe


- Sve naše uvozne pošiljke strogo su kontrolisane po zakonom definisanoj proceduri, koja podrazumijeva nekoliko kontrola mnogo prije stizanja robe u zemlju ili na police trgovina – kažu iz Stadiona.


Prije uvoza, kako objašnjavaju, rješenjem Veterinarske uprave, provjerava se i potvrđuje validnost Veterinarskog objekta proizvođača od kojeg se roba uvozi.


- Validnost izvoznog objekta definisana je od strane resornih organa  EU,  koja redovno prati njihov rad sa stanovišta bezbjednosti hrane.  Veterinarska uprava Crne Gore se time i rukovodi kada nam odobrava određeni uvoz, te navedeno rješenje ne može trajati duže od tri mjeseca, kako bi se češće vršile kontrole kao što se to radi i u EU – navodi se u saopštenju.


- Prilikom pristizanja robe na granični prelaz Crne Gore vrši se detaljna zdravstvena analiza prije stavljanja robe u promet, na osnovu uputa republičkog veterinarskog inspektora sa granice – navode iz kompanije.


I.Kv.



U Crnoj Gori nema opasne tune

Нема коментара:

Постави коментар