četvrtak, 25. oktobar 2012.

Višegradska grupa (V4): Proširenje EU mora da se nastavi

VARÅ AVA – PODGORICA – MaÄ‘arska, Poljska, Slovačka i ÄŒeÅ¡ka – zemlje ViÅ¡egradske grupe (V4) – iniciraće osnivanje ekspertske mreže radi podrÅ¡ke reformama na zapadnom Balkanu, saopÅ¡teno je u četvrtak nakon sastanka grupe održanog u VarÅ¡avi, uz snažnu poruku da Evropska unija „mora zadržati suÅ¡tinski fokus na proÅ¡irenju”.


2012 10 26 Visegradska grupa prosirenje mora da se nastavi u 300x225 Višegradska grupa (V4): Proširenje EU mora da se nastavi- Cilj incijative je veća podrška procesu reformi, razmjena mišljenja i tehnička pomoć zemljama Zapadnog Balkana. Saradnja bi mogla da bude osnova za stalnu grupu eksperata V4 koja bi pomagala zemljama Zapadnog Balkana tokom pristupnih pregovora – stoji u zajedničkom saopštenju koje potpisuju ministri vanjskih poslova Češke Karel Švarcenberg, Slovačke Miroslav Lajčak, Mađarske Janoš Martonji i Poljske Radoslav Šikorski.


Proširenje nije problem


Sastanku kojim je predsjedavao ministar vanjskih poslova Pojske Radoslav Šikorski prisustvovali su, pored predstavnika članica V4, i ministar vanjskih poslova Crne Gore Nebojša Kaluđerović, te njegove kolege po funkciji iz Bugarske, Grčke i Rumunije, zvaničnici Hrvatske i ostalih balkanskih zemalja aspiranata za ulazak u Uniju, kao i evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Štefan File.


Evropski komesar je objasnio da je „inicijativa odgovor na potrebe procesa proširenja EU i evrointegracije Zapadnog Balkana“, te da će „EK učiniti sve što je u njenoj moći da podrži inicijativu“.


- U naÅ¡em je interesu da imamo Å¡to snažniji konsenzus o pitanjima proÅ¡irenja. ProÅ¡irenje nije nikada bilo dio problema, već dio rjeÅ¡enja. Evropska unija mora zadržati suÅ¡tinski fokus na proÅ¡irenju uprkos izvesnog skepticizma u trenutku kada se EU bori sa ekonomskim teÅ¡koćama… Odgovor se može izraziti jednom riječju: kredibilitet. Ako zemlje kandidati za ulazak u EU imaju kredibilitet kada je riječ o njihovom procesu reformi, onda bi Unija trebalo da takvu zemlju pomjeri naprijed u procesu proÅ¡irenja – kazao je komesar File.


CG sprovodi reforme


Crnogorski šef diplomatije je, u izlaganju na sastanku, kazao da se „Crna Gora čini sve kako bi ispunila ključne prioritete vanjske politike  i sprovodila reforme na putu približavanja evropskim i evroatlantskim strukturama“, saopštilo je MVPIEI.


- Ministar je učesnike skupa upoznao i sa aktivnostima vezano za otvaranje pregovora i formiranje pregovaračkih struktura. Pozdravio je ideju uspostavljanja ekspertske mreže saradnje zemalja V4 i Zapadnog Balkana u cilju efikasnije koordinacije procesa reformi, razmjene praktičnog iskustva i pružanja tehničke pomoći – saopštilo je Ministarstvo.


Proces se nastavlja


Ministrov kolega iz prijateljske Mađarske, Janoš Martonji ocijenio je na sastanku, govoreći o proširenju Unije, da „baklja proširenja mora nastaviti da gori“.


-  To nije samo u interesu ViÅ¡egradske grupe i centralne Evrope, već je u interesu cijele Evrope da postane istinski cjelovita i slobodna… Proces proÅ¡irenja mora da se nastavi. Podržavamo taj proces i podržavaćemo ga i u budućnosti – zaključio je ministar Martonji.


Å efovi diplomatija V4 i zemalja Zapadnog Balkana, kao i Rumunije, Bugarske i Grčke, ocijenili su, kako prenosi srbijanska agencija Beta, da su za napredak ka prijemu „ključne tri oblasti – reforme radi uspostavljanja pravne države, regionalna saradnja i pomirenje zemalja Zapadnog Balkana“.


Kaluđerović i Mladenov: Saradnja se nastavlja


Crnogorski šef diplomatije se na marginama skupa susreo i sa ministrom vanjskih poslova  Bugarske Nikolajem Mladenovim.


MVPIEI CG je saopštilo da su ministri „izrazili zadovoljstvo bilateralnim odnosima dvije zemlje koji konstantno bilježe napredak“.


- Ministar Mladenov je pozitivno ocijenio rezultate koje Crna Gora ostvaruje u procesu integracija u EU i NATO i naglasio da Crna Gora može računati na punu podršku Bugarske na tom putu. Posebno je čestitao uspjehe koje Crna Gora ostvaruje u kontekstu regionalne saradnje i promovisanja dobrosusjedskih odnosa, po čemu  predstavlja primjer u regionu – stoji u saopštenju ministarstva.


Dodaju da su se sagovornici saglasili i o „potrebi konsolidacije ugovorne baze u narednom periodu što će doprinijeti intenziviranju saradnje u mnogim oblastima od obostranog interesa“.


Marija Soprenić



Višegradska grupa (V4): Proširenje EU mora da se nastavi

Нема коментара:

Постави коментар