četvrtak, 25. oktobar 2012.

Ministar Mićunović u Sofiji: Prioritet zaštita nematerijalne baštine

SOFIJA – Zaštita nematerijalne kulturne baštine predstavlja jedan od prioriteta za crnogorsku kulturnu politiku – kazao je ministar kulture Bransilav Mićunović na XVIII UNESCO ministarskoj konferenciji posvećenoj kulturnoj baštini Jugoistočne Evrope koja je održana u Sofiji. Tema ovogodišnjeg dvodnevnog susreta ministara kulture pod okriljem UNESCO inicijative „Kultura: most razvoja“ bila je „Nematerijalna kulturna baština i održivi razvoj“.


Aktivnosti i podrška


ministarska konferencija sofija u1 Ministar Mićunović u Sofiji: Prioritet zaštita nematerijalne baštinePodržavši Deklaraciju iz Sofije, ministar Mićunović je podsjetio da je ideja o koordinaciji ministarskih platformi saradnje potekla sa konferencije na Cetinju održane 2010. godine. On je prezentovao aktivnosti koje je Ministarstvo kulture Crne Gore realizovalo u oblasti zaštite i promocije nematerijalne kulturne baštine. Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, minstar Mićunović je kazao da je uvjeren da će „reprezentativna lista UNESCO brojati sve više upisa iz našeg regiona“.


Prema njegovim riječima, popis nematerijalne kulturne baštine je kontinuiran proces, koji zavisi od inicijative lokalnih zajednica, ali je iniciran njegov početak i angažovani su svi rapsoloživi stručnjaci kako bi promovisali ovaj segment baštine i podstakli garađane da se uključe u što većem broju.


- Radne grupe se u ovom trenutku nalaze na terenu i prikupljaju podatke nakon čega će se pristupiti izradi elaborata o procjeni kulturnih vrijednosti i upisa u Knjigu nematerijalnih kulturnih dobara, dijela ukupnog Registra – kazao je Mićunović.


Važnost saradnje


Deklaracija iz Sofije podsjeća na značaj kulture za održivi ekonomski razvoj i za razvoj uopšte, njenu ulogu u postizanju milenijumskih razvojnih ciljeva i važnost uključenja materijalne i nematerijalne kulture u razvojne politike i strategije, kao i na važnost regionalne saradnje u okviru UNESCO inicijative „Kultura: most razvoja“.


„PodrÅ¡kom Deklaraciji, ministri kulture Jugostiočne Evrope podržali su aktivnosti usmjerene na rehabilitaciju, promociju i upravljanje baÅ¡tinom koja ima status UNESCO mjesta svjetske baÅ¡tine, u slavu jubileja – 40 godina od usvajanja Konvencije o svjetskoj baÅ¡tini, u cilju promovisanja značaja kulturne raznolikosti regiona“, navodi se u saopÅ¡tenju.


A. Đ.



Ministar Mićunović u Sofiji: Prioritet zaštita nematerijalne baštine

Нема коментара:

Постави коментар