četvrtak, 25. oktobar 2012.

Regionalni market TV produkcije održan na festivalu u Baru

Naša namjera je da stvorimo regionalno medijsko tržište, na kome se trguje sa raznim formatima i da se na istom govornom području razumijemo bez titlovanja – kazao Edin Jašarević


BAR – Drugu godinu za redom Internacionalni TV festival Bar pokuÅ¡ava da razvije regionalni market televizijske produkcije, na kojem bi se sastajali producenti i potencijalni kupci njihovih projekata. Pod nazivom Regional Contet Providing Market danas (25. oktobar) je u hotelu „Princess“ održana druga smotra TV produkcije, na kojoj su dogovorene i prve prodaje televizijskih serija i filmova.


tv festival bar3 Regionalni market TV produkcije održan na festivalu u BaruOrganizatori TV festivala na ovaj način žele da Bar uspostave kao regionalnu bazu za trgovinu među producentskim kućama i televizijama.


Programski koordinator festivala Edin Jašarević kazao je juče na konferenciji za novinare da je uloga Marketa, između ostalog, i da obogati crnogorski medijski prostor.


- Naša namjera je bila da stvorimo objedinjeno regionalno medijsko tržište, na kome se trguje sa raznim formatima i da se na istom govornom području u potpunosti razumijemo bez titlovanja – kazao je Jašarević.


„Počivali u miru“


Gosti festivala juče su bili i glumci Judita Franković i Miodrag Krivokapić, kao protagonisti nove hrvatske serije „Počivali u miru“, koju je producentska kuća Ring Multimedija prodala crnogorskoj TV Vijesti.


Hrvatska glumica Judita Franković kazala je da je imala nevjerovatnu sreću da na seriji radi sa izuzetnom ekipom.


- Miodrag Krivokapić je totalno otkriće, bez obzira na njegov prijašnji rad koji svi poznaju – kazala je Franković.


Prema riječima Krivokapića, rad na ovoj seriji poslije dužeg vremena za njega je bio izuzetno iskustvo.


- Producent ove serije Robert Tomljenović je bio prošle godine u žiriju TV festivala i vidio jedan kratki studentski film u kojem sam igrao sa Petrom Božovićem, u režiji Baranina Milije Šćepanovića. Ja se zahvaljujem Miliji, jer da Robert nije vidio taj film i shvatio da sam još živ i igram, ja vjerovatno ne bih dobio ulogu u ovoj seriji – kazao je Krivokapić.


Serija „Počivali u miru“, prema riječima producenta Roberta Tomljenovića, je vrlo ambiciozna i možda jedna od najboljih hrvatskih serija u posljednjih 25 godina.


- Iako se serija bavi Hrvatskom, riječ je o univerzalnoj priči koja se tiče ovog područja, ali i cijele istočne Evope, tj. svih koji su imali tu tranziciju iz komunizma u divlji kapitalizam – kazao je Tomljenović.


Treba se razvijati


Na konferenciji za novinare, holandska rediteljka Marieke Šelvajt predstavila je svoj film „Jajašca za kasnije“. O napretku festivala je govorila i makedonska filmska kritičarka Gena Teodosijevska.


- Mudrost, znanje i mladost su stvorili napredak. Ovaj festival je dobio svoje okvire koje je već toliko godina unazad postavio kao postulate, samo novo vrijeme traži nove puteve, a ti novi puteti zahvijevaju nove finansije. Dakle, treba se razvijati i dalje – kazala je Teodosijevska.


Dodjela priznanja, okrugli sto i zatvaranje festivala


Internacionalni 17. TV festival Bar biće zatvoren danas dodjelom priznanja najboljima iz pet takmičarskih kategorija. Pobjednicima će biti dodijeljene Zlatne masline, kao i najveće priznanje festivala – Gran pri. Posljednji festivalski dan, u hotelu „Princess“ u 12 sati, obilježiće i okrugli sto na temu „Ostvarivanje i zaštita autorskih i srodnih prava u audiovizuelnoj umjetnosti“, u 18 sati je druženje sa protagonistima serije „Budva na pjenu od mora“, Momčilom Otaševićem i Sanjom Jovićević, koji će večeras u 20 sati i simbolično zatvoriti festival.


J. N.



Regionalni market TV produkcije održan na festivalu u Baru

Нема коментара:

Постави коментар