srijeda, 24. oktobar 2012.

Tablet – omiljena igračka djeteta 21. vijeka

Djeca sa sveskama i slikovnicama u rukama po svemu sudeći postaju prošlost. Generacije najmlađih već i same usvajaju pokrete i komande za korišćenje elektronskih uređaja poput tableta i telefona sa ekranima osjetljivim na dodir – touch screen.


djeca tableti Tablet – omiljena igračka djeteta 21. vijekaTableti u posljednje vrijeme pobjeđuju i u trci u izboru za omiljenu igračju svakog djeteta, čak iako to u suštini nijesu. Njihovo korištenje za djecu je ulaz u drugi, virtualni svijet, imaju različite oblike namjene, a i većina roditelja ohrabruje njihovo korištenje, navodeći da se radi o nečemu od čega će djeca imati koristi u budućnosti.


Statistike koje je objavio portal koji istražuje teme digitalnog svijeta Uberflip pokazuju da je oko 58 odsto djece mlađe od dvanaest godina u čijim porodicama se koristi tablet imalo priliku i samo da ga koristi. Na iPad uređajima roditelja nalazi se u prosjeku osam aplikacija namijenjenih djeci, dok je od desetoro za djece devetoro, prema riječima njihovih roditelja, edukaciona uloga najvažnija komponenta korištenja savremenih tehnologija.


Istraživanja ipak pokazuju da oko 77 odsto korisnika tablet koristi za igranje igrica. Onih koji na svojim uređajima imaju aplikacije sa edukativnim sadržajima je oko 57 odsto. Oko 55 odsto korisnika koristi tablet uređaje da bi došlo do informacija o putovanjima. Preko 43 odsto korisnika putem svojih uređaja prati sadržaje TV stanica, gleda serije i filmove, dok je oko 41 odsto korisnika imalo priliku da koristi svoj uređaj u sudjelovanju na nekom javnom događaju.


Samo za iPad i iPhone postoji oko 700 aplikacija namijenjenih djeci najmlađeg uzrasta. Navikavanjem na korištenje ovih uređaja u ranoj dobi može imati značajnu ulogu u njihovoj daljoj primjeni u obrazovanju, zaključuju naučnici.


A.N.R.



Tablet – omiljena igračka djeteta 21. vijeka

Нема коментара:

Постави коментар