četvrtak, 25. oktobar 2012.

Mojkovac: Od subote potpuna blokada asfaltne baze u Štitarici

MOJKOVAC – Mještani Štitarice prijavili su policiji protestni skup za subotu, ispred asfaltne baze i kamenoloma „Crnagoraputa“, i najavili potpunu blokadu tog pogona, nakon što je poslovodstvo firme odbilo da sa njima i predstavnicima lokalalne uprave razgovara u toku ove sedmice, o neispunjenim obavezama i štetama koje njihova mehanizacija „proizvodi“, već je zakazalo sastanak tek za 8. novembar, u Mojkovcu.


MK PROTEST Mojkovac: Štitaričani su, nakon nekoliko obraćanja Crnagoraputu, u pisanoj formi, u subotu, sa protestnog skupa upozorenja, ispred baze, pri čemu je nakratko blokiran ulaz u pogon, upozorili poslovodstvo firme da će potpuno blokirati bazu ukoliko se u toku ove sedmice, ne postigne dogovor o sanaciji nastalih šteta i ispunjavanju starih obećanja. Tom protestu prisustvovao je i predsjednik opštine, Dejan Medojević, i u potpunosti podržao mještane.


- Tražili smo da se sastanak održi u toku ove sedmice i postigne dogovor o sanaciji šteta i obavezama koje firma ima prema mjesnoj zajednici, kako bi se, za neophodne radove, iskoristilo ovo malo građevinske sezone, što je preostalo. Oni su, međutim, zakazali sastanak za 8. novembar, što nam nikako ne odgovara, jer se tada sve može dogovoriti ali se neće moći skoro ništa raditi. Zbog toga smo se odlučili da, umjesto upozoravajućih dvosatnih blokada, koje vršimo od ponedjeljka, u subotu počnemo sa cjelodnevnim protestima i potpunom blokadom baze u Štitarici, i nećemo odustati do ispunjenja zahtjeva, ukoliko se, zaključno sa petkom, ne postigne dogovor. Poslovodstvo Crnagoraputa, dakle, ima još vremena da  spriječi zaustavljanje rada baze, rekao nam je Miloš Raosavljević, predstavnik organizacionog odbora protesta.


Nadležni u Crnagoraputu, za kontakte s novinarima, a takvih u asfaltnoj bazi nema, juče su, kako nam je rekla sekretarica direktora, bili zauzeti sastancima, tako da se naša namjera da čujemo i njihovo mišljenje o situaciji u Štitarici, završila samo na pokušaju.


Mještani Štitarice traže od „Crnagoraputa“ da izgradi obaloutvrde Štitaričke rijeke, na kritičnim mjestima, od magistrale do mjesta Grla, kao i da, na istom potezu, sanira oštećenja na asfaltnom putu, koja je izazvala teška mehanizacija te firme. Oni zahtijevaju da se „pod hitno“ riješi problem kosine u Grlima, gdje se, zbog miniranja u kamenolomu, obrušava kamenje na put prema selu Štitarica, i ugrožava učesnike u saobraćaju. Mještani, pored toga, traže i da „Crnagoraput“ redovno održava i čisti korito rijeke u Grlima, kao i da  asfaltira 2,5 kilometara puteva, u roku od dvije godine. U budućem periodu će im, godišnje, trebati 100 kubika jalovine, za nasipanje puteva, i određene količine kamena, u slučaju intervencija na Štitaričkoj rijeci, pa će i to pokušati da dobiju.


R. Ć.



Mojkovac: Od subote potpuna blokada asfaltne baze u Å titarici

Нема коментара:

Постави коментар