srijeda, 24. oktobar 2012.

Herceg Novi: Holandski donatori posjetili nevladine organizacije

HERCEG NOVI –  Predstavnici Kooperativne holandske fondacije za Centralnu i Istočnu Evropu i Fonda za aktivno graÄ‘anstvo (FAKT) posjetili su  juče dvije nevladine hercegnovske organizacije – Nova Å¡ansa u Novom i Omladinski centar – da  bi se upoznali sa rezultatima projekata koje finansiraju.


2012 10 24 CGO T STR xx V01 Z HN HOLANDJANI Herceg Novi: Holandski donatori posjetili nevladine organizacije


Rad digitalne Å¡tamparije „NaÅ¡a ID kartica“, koju već tri godine realizuje NVO Nova Å¡ansa u Novom, dobio je veoma visoku ocjenu jer je riječ o rijetkoj organizaciji koja se bavi zapoÅ¡ljavanjem osoba sa invaliditetom. Predstavnioci donatora bili su izuzetno zadovoljni i realizacijom projekta „Volonterski servis Herceg Novi – prijatelj djece“ koji je pokrenuo Omladinski centar.


Suzana Ferhauer saopštila je da se kancelarija Kooperativne fondacije u Crnoj Gori zatvara nakon šest godina i izrazila nadu da će drugi donatori prepoznati značaj ovog projekta i izdvajati sredstva za nastavak njegove realizacije.


– Zadovoljstvo je vidjeti rezultate rada ove štamparije. Djeca sijaju, vidi se da napreduju i da su zadovoljna onim što rade – kazala je Ferhauer.


Koordinatorka FAKT-a Nađa Dragović kazala je da je njihov fond za četiri godine podržao 143 projekta u Crnoj Gori sa oko milion eura. FAKT će nastaviti da podržava projekte koji se odnose na servise socijalne zaštite ili građanski aktivizam. U Herceg Novom su pored projekata ove dvije nevladine organizacije finansirali i projekte NVO Sunčev zrak i Centar ,,Stonoga“ pri OŠ „Ilija Kišić“.


Predsjednica  NVO Nova šansa Vesna Odalović istakla je da su im donatori iz Holandije mnogo pomogli da njihova organizacija stekne imidž kakav sada ima.


– Projekat štamparije omogućio je socijalizaciju kako djece sa posebnim potrebama, tako i njihovih roditelja i druge djece koja se sa njima druže. Funkcionišemo jako dobro. Očekujemo da ćemo u okviru projekta za stručno osposobljavanje visokoškolaca da dobijemo i dva pripravnika.


Odalović je saopštila da su ovih dana počele aktivnosti neophodne za dobijanje licence. Završetak postupka očekuju u prvoj polovini iduće godine. Ona je podsjetila da njihova NVO postoji četiri godine, a štamparija „Naša ID kartica“ tri, i to zahvaljujući sredstvima od 15.000 eura koje su dobili od FAKT-a i 13.000 eura od FOSSI-ja. U štampariji su zaposlene četiri osobe sa posebnim potrebama, a očekuju da će zaposliti još jednu.


D.I.



Herceg Novi: Holandski donatori posjetili nevladine organizacije

Нема коментара:

Постави коментар