četvrtak, 25. oktobar 2012.

JUBILEJ - 25 godina od zlata na SP u Čileu

Mlada fudbalska reprezentacija SFR Jugoslavije, na današnji dan prije 25 godina postala je prvak svijeta u Čileu.


reprezentacija SFR Jugoslavije u JUBILEJ   25 godina od zlata na SP u ÄŒileuMeÄ‘u 18 igrača koji su bili dio generacije, koja je ostvarila najveći uspjeh jugoslovenskog reprezentativnog fudbala, bili su pet Crnogoraca – Dragoje Leković, Predrag Mijatović, SlaviÅ¡a Đurković, Ranko Zirojević i Branko Brnović.


Na spisku selektora Mirka Jozića bilo je još 13 igrača: Robert Jarni, Dubravko Pavličić, Slavoljub Janković, Igor Štimac, Zoran Mijucić, Zvonimir Boban, Robert Prosinečki, Milan Pavlović, Tomislav Piplica, Davor Šuker, Gordan Petrić, Pero Škorić i Dejan Antonić.


Istorijski uspjeh ostvaren je u finalnom duelu u Santjago de ÄŒileu, protiv selekcije Zapadne Njemačke, a trijumf je ostvaren u penal-seriji (5:4). Strijelci za „plave“ bili su Brnović i Zirojević, a Leković je branio na golu…


Predrag Mijatović nije igrao u finalu – stariji ljubitelji fudbala i danas se sjećaju neopravdano dosuÄ‘enog crvenog kartona u polufinalnom trijumfu nad Istočnom Njemačkom.


Najbolji igrač Å¡ampionata bio je Robert Prosinečki, a tim su činili igrači mlaÄ‘i od 20 godina – svi prvotimci timova iz jedne od pet tada najjačih liga na svijetu.


 S. S.



JUBILEJ - 25 godina od zlata na SP u ÄŒileu

Нема коментара:

Постави коментар