srijeda, 24. oktobar 2012.

U Bijelom Polju obilježeno 100 godina od osnivanja Crvenog krsta

BIJELO POLJE – Jedan od najznačajnijih jubileja koje je Bijelo Polje moglo doživjeti i ostvariti u svojoj istoriji to je 100 godina od osnivanja Crvenog krsta – kazao je juče predsjednik bjelopoljske opÅ¡tine Aleksandar Žurić na svečanom prijemu povodom obilježavanja značajnog  jubileja te humanitarne organizacije.


2012 10 24 CGO T STR xx V01 Z BP CRVENI KRST U Bijelom Polju obilježeno 100 godina od osnivanja Crvenog krsta


Prijemu su prisustvovali predsjednik i potpredsjednik Crvenog krsta Crne Gore Vojislav Mijušković i Slobo Kalezić, predsjednik organizacionog odbora Asim Dizdarević, te članovi opštinskog odbora Crvenog krsta.


– Mi smo 22. zemlja u svijetu po tradiciji ove humanitarne organizacije koja je obavljala svoju funkciju. Crveni krst koji je u Bijelom Polju prije jednog vijeka nastao u ratnim uslovima, ne baÅ¡ pogodnim za Å¡irenje humanizma da bi se kao proizvod rodila takva ideja, grad je u tim trenucima  pokazao onu karakteristiku koja ga krasi sve do danaÅ¡njih dana, a to je sklad, multietničnost, povezanost različitih konfesija na jednom prostoru. KomÅ¡ijski, prijateljski i roÄ‘ački odnos meÄ‘u svim naÅ¡im sugraÄ‘anima uslovio je da ta  ideja nailazi na veliko razumijevavanje i podrÅ¡ku, a proizvod toga je ovako duga tradicija – kazao je Žurić.


Stogodišnjica  formiranja Crvenog krsta u Bijelom Polju obilježena je nizom aktivnosti. Na Odjeljenju za transfuziju Opšte bolnice organizovano je dobrovoljno davanje krvi gdje je učestvovalo više od trideset davalaca.


Iako je bilo najavljeno polaganje kamena temeljca za izgradnju novog Doma solidarnosti, juče  je odložena zbog, kako je kazao predsjednik opštine, tehničkih nedostataka vezanih za lokaciju na kojoj će biti sagrađen objekat.


Centralna svečanost, uz prigodan kulturno-umjetnički program, održana je u velikoj sali Centra za kulturu, a izložbom fotografija predstavljeno je trajanje i djelovanje ove humanitarne organizacije, dugo jedan vijek.


– Crna Gora nikad nije mogla da se pohvali velikom geografijom ili ekonomijom, ali po humanizmu i dobročinstvu u svojoj istoriji ona je jedna od najbogatijih na svijetu – kazao je predsjednik Crvenog krsta Crne Gore Vojislav MijuÅ¡ković.


Ističući da je na sjednici te organizacije odlučeno da se dodijeli medalja za humanost i dobročinstvo, Mijušković je uručio to najviše odlikovanje Crvenog krsta Crne Gore dr Asimu Dizdareviću.


- Ugledniku Bijelog Polja i Crne Gore, humanisti, volonteru Crvenog krsta, čiji je volonterski staž malo kraći od životnog, čovjeku koji je iz Ženeve donio gramatu kojom se nacionalno druÅ¡tvo Crvenog krsta Crne Gore ponovo uvodi u samostalnu svjetsku porodicu humanista – dodao je MijuÅ¡ković.


V.Å b.



U Bijelom Polju obilježeno 100 godina od osnivanja Crvenog krsta

Нема коментара:

Постави коментар