srijeda, 24. oktobar 2012.

EU očekuje posvećenost borbi protiv korupcije

Dusko Markovic 1609 2011 Dragan Mijatovic 21 300x199 EU očekuje posvećenost borbi protiv korupcije (FOTKA U FOTOSLUZBI)PODGORICA – Evropska unija očekuje da borba protiv korupcije bude visoko pozicionirana u agendi novog parlamenta i vlade. To je poručeno sa današnjeg skupa na kome je predstavljen projekat „Podrška implementaciji antikorupcijske strategije i akcionog plana“.


Potpredsjednik Vlade Duško Marković kazao je da se radi o pravom projektu u pravo vrijeme, sa pravim partnerima. On je značajnim ocijenio to što se vrijeme realizacije projekta poklapa sa pripremama za otvaranje pregovora u poglavljima 23 i 24, gdje borba protiv korupcije zauzima posebno mjesto.


- Njegova realizacija pomoći će nam da spremnije uđemo u pregovarački proces, tokom kojeg ćemo se suočiti sa brojnim izazovima, kako u oblasti sprečavanja korupcije, tako i na planu represije prema počiniocima koruptivnih krivičnih djela – reako je Marković.


Šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Mitja Drobnič, kazao je da otvaranje pregovora sa Crnom Gorom, odražava kontinuirani napredak koji je ona ostvarila.


On je rekao da Crna Gora sada ulazi u fazu procesa pristupanja punu izazova, koja zahtijeva dalje napore sa posebnim fokusom na borbu protiv korupcije i organizovanog krimila. Drobnič je kazao da Crna Gora ulazi u novu fazu gdje će se ići konkretnije sa primjenom evropskog zakonodavstva koje se tiče upravo suzbijanja organizovanog kriminala i korupcije.


Drobnič je objasnio da članice EU nijesu iskorijenile korupciju, ali je razlika u tome što u njima postoji sistem koji omogućava njeno otkrivanje i sprečavanje.


Njemački ambasador Pius Fišer kazao je da je projekat Podrška implementaciji antikorupcijske Strategije i Akcionog plana vezan za kriterijume koje je postavila EK.


- Crnoj Gori je ponuÄ‘ena istorijska prilika da postane članica EU, a sami ulazak u nju donosi koristi, ali i obaveze – rekao je on.


Fišer je podsjetio da će Crna Gora morati da sprovodi zakonodavstvo EU, da ga prenese u svoj zakonski sistem i da osigura njegovu struktnu primjenu.


Pojekat je vrijedan 737.000 eura, a biće finansiran u okviru programa IPA EU, u narednih 18 mjeseci sprovodiće Uprava za antikorupcijsku inicijativu i Komisija za sprečavanje sukoba interesa, u saradnji sa njemačkom Federalnom kancelarijom za administraciju.


Sl.R.



EU očekuje posvećenost borbi protiv korupcije

Нема коментара:

Постави коментар