četvrtak, 25. oktobar 2012.

Skotland jard otkrio 300 mogućih Savilovih žrtava

LONDON– Broj mogućih seksualno zlostavljanih žrtava televizijske zvijezde BBC – a Džimija Savila popeo se na 300, saopštio je u četvrtak visoki policijski zvaničnik Skotland jarda.


SAVILE 300x168 Skotland jard otkrio 300 mogućih Savilovih žrtava

Džimi Savil, arhiva – Reuters


Policija sumnja da je Savil koji je umro prošle godine u 84. godini života, 40 godina seksualno zlostavljao na stotine djevojčica i dječaka, prenosi BBC.


Policija je, kako je saopšteno, do sada razgovarala sa 130 od 300 žrtava koje su se prijavile i formalno registrovala 114 krivičnih djela. Prvi napad dogodio se još 1959, rekao je Piter Spindler iz londonske policije i dodao da postoje dokazi o decenijama zlostavljanja, većinom tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka.


Prve osude pojavile su se u prošle godine, a BBC je reagovao demantujući da je zataškavao zlostavljanja.


Policijska istraga izazvala je veliku krizu u britanskoj nacionalnoj medijskoj kući, naročito nakon što je jedan urednik odlučio da se ne emituje prilog o ovom skandalu.


Generalni direktor jedne od najpoznatijih medijskih kuća u ponedjeljak se izvinio zlostavljanim ženama i rekao da će BBC sprovesti istragu o događajima u ovom medijskom gigant.


Savil je bio jedan od najpoznatijih britanskih voditelja, a godinama se pojavljivao u programima u kojima je bio u kontaktu sa djecom. Britanska kraljica  ga je nagradila titulom Ser. Zaradio je milione funti za razne dobrotovorne organizacije.


BBC je pokrenio dvije istrage o ovom skandalu.


M.S. 



Skotland jard otkrio 300 mogućih Savilovih žrtava

Нема коментара:

Постави коментар