utorak, 23. oktobar 2012.

U Njivicama reagovala vodoprivredna inspekcija

HERCEG NOVI– Mještani Njivica, koji već dvije sedmice upozoravaju na nelegalno deponovanje zemlje na plažu i u more sa placa na kojem se priprema teren za gradnju stambenog objekta ogorčeni su sporošću reagovanja nadležnih organa i institucija.


HN NJIVICE 300x168 Danas se ipak oglasila Uprava za inspekcijske poslove i saopštila da je vodoprivredna inspekcija donijela rješenje kojim je investitoru naloženo da u roku od sedam dana otkloni zemlju iz mora i vrati ovaj dio obale u prvobitno stanje.


U dopisu PR službe Uprave za inspekcijske poslove navodi se da su inspekcija zaštite prostora i vodoprivredna inspekcija obavile zajedničku kontrolu na ovoj lokaciji  19. oktobra. S obzirom da investitor posjeduje građevinsku dozvolu, inspekcija zaštite prostora konstatovala je da sa aspekta njene nadležnosti ne postoje nepravilnosti, ali je vodoprivredna inspekcija ustanovila da je investitor nepropisno istovario 50 kubika zemlje u more. Budući da za deponovanje materijala na obalu nema vodnu saglasnost  naloženo mu je da u roku od sedam dana ukloni zemlju iz mora i vrati ovaj dio obale u prvobitno stanje. Investitoru je ostavljen ovaj period za otklanjanje nepravilnosti s obzirom da je riječ o vrlo strmom i nepristupačnom terenu. Ukoliko ne postupi po rješenju, inspekcija za vode Uprave za inspekcijske poslove će preduzeti represivnije mjere, kaže se u dopisu koji je dostavljen medijima.


Radovi na placu od preko 700 kvadrata, koji se nalazi na strmini između lokalnog puta i mora, počeli su 8. oktobra, pričaju mještani. Kako je vidljivo na tabli na ulazu u gradilište, riječ je o stambenom objektu površine 285 kavdrata (P+1) a investitor je Milutin Pantić i ostali. Čim su vidjeli da zemlja ide u more mještani su sve prijavili opštinskoj komunalnoj policiji. Ona je odgovorila da nije nadležna, pa su se 13. oktobra obratili JP Morsko dobro.


- Došao je njihov predstavnik Uroš Filipović, fotografisao sve to i upozorio izvođača DOO „O.K. Gradnja“  da ne baca zemlju u more. Sat vremena pošto je Filipović otišao bager je počeo ponovo da radi i gura zemlju prema moru – kazao je za Pobjedu Đorđe Jančić.


On kaže da je od Filipovića saznao da je JP Morsko dobro taj predmet uputilo Upravi za inspekcijske poslove. Mještani su se obratili građevinskoj inspekciji, ali pošto je investitor imao dozvolu za gradnju  i ta inspekcija se oglasila nenadležnom. Prošlog petka su došla dva inspektora iz Podgorice, ali izgleda da ni oni nijesu nadležni, kaže Jančić.


– Svaki dan se ova gomila u moru povećava. Sad ima sigurno stotinjak kubika, ne računajući onih 30-ak koje je jugo odnijelo kad su počeli da rade. Za mojih 65 godina nikad niko to nije uradio u Njivicama, a dosta se gradilo. Ovo je prvi put i ovo ja nazivam zločinom – ogorčen je Jančić koji strahuje da će prvi jugo, možda već krajem ove sedmice, ponijeti svu zemlju u more.


Odbornica Zorica Gavrilović, koja takođe živi u Njivicama, zajedno je sa svojim komšijama od prvog dana upozoravala na nelegalno odlaganje zemlje u more.


- Kad su počeli radovi gradiliÅ¡te nije bilo ograÄ‘eno, niti je bila istaknuta tabla sa podacima o gradnji. Lokalni put je bio uprljan blatom sa gradiliÅ¡ta. Investitor se ogluÅ¡io na upozorenja komÅ¡ija i predstavnika JP Morsko dobro. Znamo da investitor ima graÄ‘evinsku dozvolu i pravo da gradi, i to nije problem. Problem je Å¡to svu zemlju od iskopa baca u more i Å¡to ni nakon 15 dana ne znamo ko je nadležan da to spriječi – kaže Zorica Gavrilović.


Investitor je, što je vidljivo i na fotografijama, izgradio jedan potporni zid, ali se očekuje da će to isto učiniti i sa druge strane i da će u more završiti i nove količine zemlje od otkopa.


Na gradilištu smo juče zatekli samo radnike. Postavljena je tabla sa podacima o investiciji i fotografija na kojoj se vidi kako će taj budući stambeni objekat, koji se gradi kaskadno prema moru, izgledati.


Novo reagovanje ekologa Boke


Povodom nelegalnog deponovanja zemlje u more prvo se oglasilo Ekološko društvo Boke Kotorske. Oni su i juče reagovali povodom, kako su istakli, neagilnosti inspekcijskih sluzbi i čitavog sistema institucija i organa vlasti, koji ne nalaze da je ovo ozbiljan problem. Ekolozi smatraju da bi neka od desetine raznih inspekcija trebalo da se oglasi nadležnom prema očiglednim činjenicama narušavanja stanja u moru sa trajnim posljedicama, koje se ne mogu sanirati, očistiti, niti zaliječiti. Besmisleno je govoriti o vađenju zemlje iz mora ili nasipanju pijeska za dobijanje plaže.


Ekolozi očekuju da se i u ovom slučaju, kao u slučaju Lipaca, gdje je takođe bačena ogromna količina zemlje i kamena  u more, ozbiljno analiziraju posljedice učinjenog i strogo sankcionišu počinioci.


D.I.



U Njivicama reagovala vodoprivredna inspekcija

Нема коментара:

Постави коментар